Tähän aikaan vuodesta viimeistään alkaa viherpeukaloita syyhytä ja pihat ja puutarhat kutsuvat hommiin. Ideoita ja vinkkejä pihankunnostukseen, suunnitteluun  ja kaikenlaisen kasvatukseen kannattaa etsiä puutarhakirjoista ja -lehdistä. 

Tässä joitakin vuonna 2016 ilmestyneitä teoksia. Kuvat ja tekstit ovat Vaski-verkkokirjastosta https://vaski.finna.fi/.

 

Keittiöpuutarha : siemenestä lautaselle

Perunoita omasta maasta, piiras oman pensaan marjoista tai oman sadon syyssalaatti - kuinka ihania ajatuksia ja miten maukkaita lopputuloksia!

Kaikenlainen oman ruuan kasvattaminen on noussut uuteen arvoon, kun halutaan puhtaita, tuoreita vihanneksia ja raikkaita makuja. Enää tieto keittiöpuutarhan perustamisesta ei kuitenkaan kulje sukupolvelta toiselle, vaan tarvitaan neuvoja siihen, kuinka sato päätyy puutarhasta lautaselle.

Kasvitarhoja ja perunamaita halutaan perustaa kukkalaatikoihin, parvekkeille, terasseille, pikkupihoille ja suurille tonteille. Kirjan avulla harrastaja oppii valitsemaan oikeat kasvit ja määrät itselleen. Kasvien valintakriteeri voi olla ennestään tutut lempikasvikset, mutta kirjan avulla voi myös tutustua kokonaan uusiin vihanneksiin. Kirjan herkulliset reseptit, auttavat hyödyntämään satoa monella tavalla.

Show.jpg

 

Nykyaikainen kaupunkipuutarha

Nykyaikainen kaupunkipuutarha on kuin kodikas vihreä olohuone ulkona. Sen lattiana ovat kivet, maanpeittokasvit tai nurmikko, seininä pensaat ja rakenteet ja kattona pergolat, paviljongit ja pikkupuut. Kaupunkipiha on paikka, jossa viihdytään, rentoudutaan ja puuhastellaan vaikkapa yrttejä kasvatellen.

Puutarhan voi perustaa myös pikkurahalla, kun käyttää hyväksi kierrätysmateriaaleja. Luonnonkasvit, pikkueläimet ja monimuotoisuuden tukeminen ovat omaperäisen pihan voimavara. Kirjassa on paljon hyödyllistä tietoa pihan perustamisesta, kasvivalinnoista ja rakenteista. Kirjan neuvoilla ja nikseillä vasta-alkajakin onnistuu.

Oman lukunsa ovat saaneet myös kukkien ja vihannesten kasvattaminen erilaisissa astioissa. Kaupunkipuutarhassa voi kasvattaa vaikkapa perunaa kasseissa ja puiden oksilla amppeleissa. Pihan hoitaminen ei ole työlästä, kun tekee oikeita valintoja. Kirja inspiroi rakentamaan pienellekin pihalle unelmien puutarhan. Kirjan kuvituksena ovat olleet tekijän oman kaupunkipuutarhan huolella valitut näkymät ja kaupunkisato.

Show-6.jpg

 

Rakas puolivilli puutarha : kesähetkiä ja kukkakuumetta

Sydämessä kukkivat unelmat kasvavat kasvamistaan mutta niin myös ilo ja nautinto oman puutarhan hoitamisesta ja suunnittelusta. Pihaelämykset odottavat poimijaansa syreenien, ruusujen ja pionien tuoksujen johdattelemana.

Lindan uusi kirja on tiivis paketti perustietoa rakkaimmista ja näyttävimmistä koristekasveistamme sekä monipuolinen kokoelma ytimekkäitä vinkkejä siitä, kuinka saat kesäpuutarhasi kukoistamaan entistä ihanammin. Kirjassa perehdytään perennojen ja ruusujen lisäksi niin suorakylvettävien kesäkukkien kuin kaksivuotisten kasvien kirjoon, kesällä kukkiviin sipuli- ja mukulakasveihin, varjopaikan valintoihin sekä pohditaan kuinka suomalaiset luonnonkasvit voisivat sulautua osaksi kaunista puutarhaa. Lukija näkee myös ennen- ja jälkeen-kuvin kuinka yksi pihan alue muuntuu ihanan salaperäiseksi kuunliljakujaksi.

Kirjan vinkeistä saat inspiraatiota keskikesän pihajuhliin, edullisiin ruukkuistutuksiin tai vaikkapa oman miniatyyripuutarhan perustamiseen.

Show-5.jpg

 

Omasta maasta : omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja

Rätt ur jorden : handbok i självhushållning, suomi

Jo keskikokoinen puutarha on riittävä tuottamaan vuoden vihannekset nelihenkiselle perheelle. Pienellä kasvipalstalla tai parvekeistutuksillakin voi ottaa jo pitkän askeleen kohti omavaraisuutta.

Omasta maasta antaa kaikki tarvittavat perustiedot hyvästä kasvualustasta, istutuksesta, lannoituksesta, kasvimaan hoidosta, sadonkorjuusta ja vihannesten säilytyksestä. Opas neuvoo myös, miten lasketaan viljelyalan tuotto, miten torjutaan rikkakasveja, kasvitauteja ja tuholaisia myrkyttömästi tai miten rakennetaan toimiva komposti.

Show-2.jpg

 

Janoisen puutarhurin opas

Brew it yourself, suomi

Ota omenasato, liian runsaat raparperit ja kasvimaan valloittaneet kesäkurpitsat prosenttipitoiseen hyötykäyttöön.

Tiesitkö, että tuorepuristettu omenamehu on vain muutamaa työvaihetta vaille valmista siideriä? Janoisen puutarhurin oppaan yli 70 reseptiä kattavat juomat marjoilla maustetusta viskistä kotoiseen simaan saakka, eikä selkokielisiä ohjeita seuratakseen tarvitse olla alkoholialan asiantuntija.

Kirjassa neuvotaan juomanvalmistukseen tarvittavat välineet, työtavat ja reseptit. Tarvitsee vain haalia aineksia omasta tai naapurin puutarhasta, lähipuistosta tai kaupan hedelmäosastolta. Kokeile vaikka kirjan kotiviinejä, kuten raparperiviiniä tai minttuviiniä, limoncellon kaltaisia liköörejä ja perinteisiä siidereitä.

Show-1.jpg

 

Makutarhuri

Tiedätkö, miksi itse kasvatetut perunat maistuvat taivaallisilta, mutta salaatista voi joskus tulla kitkerää? Makutarhurin neuvoilla voit vaikuttaa kasvattamiesi vihannesten makuun.

Makutarhuri kokoaa yksiin kansiin eri vihanneslajeille räätälöidyt makuun vaikuttavat viljelyvinkit. Kirjassa opastetaan herkkulajikkeiden valintaan, makuun vaikuttaviin viljelytapoihin ja sadon jalostamiseen esimerkiksi valkaisemalla, hapattamisella tai savustamalla. Helpoilla konsteilla aateloit vihannesten maun.

Show-8.jpg

 

Viherseinät : Uutta ilmettä puutarhaan

Minerva 2016.

Kaunis viherseinä on puutarhaa elävöittävä ja rikastava elementti, joka on helppo luoda pieneenkin tilaan. Tämä kirja tarjoaa runsaasti ideoita erityyppisten viherseinien suunnitteluun ja yksityiskohtaiset ohjeet niiden toteuttamiseen.

Viherseinä on pystysuuntainen rakennelma, johon kiinnitetyissä ruukuissa tai laatikoissa viherkasvit ja kukat kasvavat muodostaen viehättävän kokonaisuuden.

Viherseinä on paitsi koristeellinen, myös hyödyllinen. Erilaisin rakentein ja kasvivalinnoin viherseinästä saa suojaavan varjon, siinä voi kasvaa runsas yrttitarha tai se voi olla oman pihan aromaterapeuttinen nurkkaus. Kukkivat seinät houkuttelevat hyödyllisiä pölyttäjähyönteisiä. Viherseinä voi olla myös vihannestarha.

Uusimpia puutarhatrendejä edustavat erilaiset sammal- ja kaktusseinät.


 


 

 

 

 

 

Show-4.jpg

 

Kaunis mökkipiha

Haluaisitko kesämökkisi pihan olevan kaunis, luonnollinen ja helppohoitoinen? Kaunis mökkipiha opastaa monimuotoisen ja maisemaan sopivan pihapiirin luomisessa. Kesämökki on monelle suomalaiselle virkistäytymisen ja rentoutumisen paikka. Laatimalla pihapiiriisi selkeät perusrakenteet ja valitsemalla oikeat kasvit voit päästää puutarhan asettumaan mökkipihaasi sekä nauttia vapaa-ajan ympäristöstäsi rauhasta ja kauneudesta vähällä vaivalla.

Show-7.jpg

 

Betonista kotiin ja puutarhaan

Betong i hem & trädgård, suomi

Betonin rouhea pinta sopii yhtä hyvin moderniin muotokieleen kuin vanhan ajan maalaistunnelmaan. Tässä kirjassa betonista valetaan käyttöesineitä kotiin ja puutarhaan.

Valuprojektit ovat vaikeustasoltaan erilaisia: kauniita käytävälaattoja, pöytälevyjä, saippua-alustoja, ulkokalusteita, pihagrilli sekä trendikäs betonista ja kupariputkesta tehty valaisin.

Jokaiseen valuun annetaan selkeät ohjeet ja työvaiheita havainnollistavat kuvat. Kirjassa opastetaan myös omien muottien valmistamiseen ja betonin koristeluun.

Show-3.jpg